Äventyrspedagogik

För de yngre eleverna arbetar vi bland annat med äventyr. Här kommer värdegrund, social gemenskap, vänskap och empati in.

Äventyren berör viktiga delar och hjälper barnen att utveckla dessa färdigheter på ett lekfullt sätt. Att ge sig in i en fiktiv värld där de mest fantastiska sakerna kan hända, kräver mod och fantasi.

”Tillsammans med min kollega Mikael Andersson, skriver jag egna eller modifierar färdiga äventyr som passar barnen i åk F-3. Alla våra äventyr är utgår ifrån läroplanen och mina fantastiska kollegor gör allt för att ha ett öppet sinne för vad som ska hända under deras äventyrsvecka. Det är inte alltid lätt att detaljstyra ett äventyr. Jag är noga med att barnen får vara med och styra sitt eget äventyr. Även om grunden ser likadan ut i äventyren så blir varje äventyr individuellt. Det ställer höga krav på mig som pedagog, men barnen ger mig ofta värdefulla idéer och god feedback, som jag sedan använder mig av.

När stillheten lagt sig över Maria Parkskolan och alla barn smugit in i sina klassrum, drar jag mig tillbaka till min lilla vrå och börjar fundera på nästa veckas äventyr. Det är förskoleklassens små stjärnor som ska vara med och uppleva sitt livs första äventyr tillsammans med sina fröknar och mig!

Ni förstår, tvillingtrollen Trulle och Trulsa är vänner och bor i Vänskapens skog.  När vi träffar på tvillingarna för första gången, har de med sig ett brev till oss från deras kompis, korpen Korpi. Han bor också i Vänskapens skog och vakar över Trulle och Trulsa och ser till att alla är vänner. Så länge Vänskapens hjärta är helt är alla vänner i skogen. Men Monka lurar i buskarna. Monka vill också vara med och leka, men tyvärr brukar Monka ofta ställa till det för sig och Monka vet inte alltid hur man ska vara en god vän… Kan vi hjälpa Monka på något sätt?

Ja, kan ni tänka er att jag har århundradets bästa jobb? Jag får chans att träffa alla ljuvliga barn i F-3 och lagom till jul brukar jag kunna alla namnen!”

/Maria Pettersson, förstelärare och äventyrspedagog

Är du intresserad av att veta mer om hur Maria Parkskolan arbetar med äventyrspedagogik, skicka e-post till Maria Pettersson.

Här kan du se en film om hur det kan gå till: